image

     ПГ по КТС гр. Правец     
 
Юрий Гагарин - Първият космонавт в света

На 12 април 1961 година от космодрума Байконур в Съветския съюз Юрий Гагарин напуска Земята и се отправя на обиколка около нашата планета с космическия кораб-спътник Восток-1. Това е датата, на която за първи път човек успява да се откъсне от земното притегляне и да види Земята отстрани, да се увери, че тя наистина е кръгла.

Юрий Гагарин е роден на 9 март 1934 година в селцето Клушино, западно от Москва. От дете той е много целеустремен. С отличие завършва училището, след това занаятчийското училище, Саратовския индустриален техникум. Още като студент постъпва в аероклуба и именно тогава решава твърдо да свърже живота си с авиацията. Събитията му в живота се развиват стремително. Военното авиационно училище в Оренбург, службата в една авиационна част в Задполярието и най-после зачисляването в първия отряд на космонавтите през 1960 година. Тогава Гагарин не знае, че ще стане човек номер 1 в космическото пространство. 108 минути продължава неговият полет около Земята...108 минути, които определят и целия му живот и като че ли по-нататъшното развитие на световната космонавтика.

Днес не са останали много документални материали за полета на Гагарин. В годината на 40-та годишнина от първия полет на човека в космоса в подмосковния град Корольов в руския Център за управление на полетите се състои презентация на документалния филм "Нашият Юрий", заснет през 1962 година за първата годишнина от полета му в космоса. Филмът е направен като интервю с космонавта, в което той разказва за своя полет, за първите впечатления, за мечтите си...Ето как звучи неговият глас от екрана:

"За първата годишнина от първия в историята на човечеството полет в космоса, казва Гагарин, ми се иска да споделя с вас някои мисли по този повод. През изминалата година от деня на полета на съветския космически кораб "Восток-1" с човек на борда, на мен, участника в този полет и свидетел на възторженото отношение на хората цялото земно кълбо, искрено ми се иска да благодаря на всички, които участваха в създаването на тази мощна ракета, която ме изведе в орбита, в създаването на самия космически кораб. Да блaгoдаря на всички, които вложиха своята душа, умение и сърце в този труд, в това велико дело, което беше осъществено на 12 април 1961 година. Полетът на съветския кораб "Восток-1" откри не само нова ера в изучаването на космоса, той стана предвестник на мира и доброжелателството на народа на нашата родина към всички народи на Земята. След полетите в космоса на двамата съветски хора - моя и на Герман Титов, който продължи повече от 25 часа, когато той 17 пъти обиколи земното кълбо, семейството на космонавтите се попълни с още един космонавт - американеца Джон Глен. Той извърши своя орбитален полет около земното кълбо, като направи три обиколки и прекара в космоса около три часа и половина. Ние вярваме, че семейството на космонавтите ще се попълва всяка година".

Думите на Гагарин се оказват пророчески. В наши дни броят на космонавтите, работили в околоземни орбити, превиши 400. А да си спомним как посрещна светът тогава, в 1961 година, Юрий Гагарин - първия космонавт на планетата..

< Начало на сайта >

Кучето Лайка   -   Пътникът на втория в света съветски изкуствен спътник на Земята.
Валентина Терешкова   -   Първата жена-космонавт в света.
Юрий Гагарин   -   Първият космонавт в света.

от: Астрономия речник

© 2010 - Всички права запазени - Информациона Страница по Астрономия.
За най-добър изглед на сайта изпозлвайте Mozilla FireFox.
Създател
Борислав Ботев ™